Villa Tellina

Villan på de vackra strandklipporna fick sitt namn av snäckan ”Tellina Baltica”. Dess torn för tanken till Mumindalen. Huvudbyggnaden inrymmer receptionen och matsalen. Villan byggdes ursprungligen av järnvägsingenjör Kronqvist år 1880 för privat bruk.

Villan ockuperades under krigen av ryssarna och inrymde då även ett tyskt och finländskt krigssjukhus. I början av 1940-talet fick fasaden mot havet sin nuvarande utformning.

Också från ”Stugan” uppe på strandklipporna bredvid Tellina kan man blicka över den långa havshorisonten.

Villa Thalatta

Villa Thalatta (på grekiska, hav) reser sig på sin monumentala granitsockel ovanför strandparken vid lejonmonumentet, snett emot Tellina. Villan byggdes i schweizisk stil med dåtida hantverkarskicklighet för privat bruk.

Arkitekt Bruno F. Granholm ritade villan för von Christierson 1893-94. Villan fungerade 1910 som pensionat och under krigen som sjukhus. Också Marskalk Mannerheim firade sina somrar här. Generalsviten i övre våningen fick sitt namn efter jägargeneral Valve, som bodde i villan under krigen.

I gårdsbyggnaden Boställ ryms fyra småfamiljer/par i rum med delad terrass.

Pensionat Tellina & Thalatta

De anrika spetsvillorna reser sig på granitklipporna vid Appelgrensvägen i hjärtat av Hangö. Tellinas torn och Thalattas dekorativa fasad präglar Hangös strandsiluett.

Farmorsmor fru Hilma och femkampsidrottaren Edwin Westerlund anlände till Hangö i början av 1980-talet. Med sin inkvarteringsverksamhet skapade de ett sommarnöje. Pensionat Tellina & Thalatta grundades av farmor Anna-Lisa Haahti, legendarisk Grand Old Lady och läkaren, farfar Matti år 1954.

På samma traditionsrika sätt erbjuder vi inkvartering, nu i fjärde led.

Du kan förnimma forna tiders stämningar i de anrika spetsvillorna. De smått sneda väggarna, de knarrande golven och de gamla fönstren berättar om tider som flytt.

Äventyraren tilltalas av den vida havshorisonten och av de mäktiga dyningarna, som sköljer klipporna i såväl skimrande soluppgång som kvällsskyns purpur.

Vi tror på vad vi i kärlek byggt och vi vill med våra spetsvillor erbjuda ett unikt och personligt alternativ till semester med oförglömliga sommarminnen.

Vi önskar dig hjärtligt välkommen att fira en havsnära semester i villorna vid havet. Våra dörrar står öppna både vår, sommar och höst!

Släktträd

Chrisse, Mira och Edwin

Antti och Bigi

Matti och Anna-Lisa

Edvin, Hilma och Anna-Lisa

Pin It on Pinterest

Share This